TD IHK TD-IHK 14. Genel Kurul Toplantısı ve 15. Kuruluş Yılı Kutlamaları
TD-IHK 14. Genel Kurul Toplantısı ve 15. Kuruluş Yılı Kutlamaları

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) 14. Olağan Genel Kurulu’nu Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği’nde gerçekleştirdi. Toplantıda yeni Yönetim ve yedek Yönetim Kurulları’nın yanı sıra yeni denetçiler de seçildi.

Rolf A. Königs bir dönem daha 3 yıllığına Başkan olarak seçildi. AUNDE Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olarak görev yapmakta olan Königs, TD-IHK Başkanlık görevini ilk kez 2013 yılında devralmıştır. Başka fahri görevler ve üyelikler dışında Borrusia Mönchengladbach Futbol Kulübü’nün de Başkan’ı olarak görev yapmaktadır.

Königs açılış konuşmasında üyelere ve özellikle yeni seçilmiş olan TD-IHK Yönetim Kurulu’na kendisine göstermiş oldukları güven için teşekkür edip, sözlerine aşağıdaki şekilde devam etmiştir:„Sevgili Üyeler, Türkiye ve Almanya Dostları. Yaşasın Türk – Alman dostluğu. Odamız adına bize bu yolda eşlik eden herkese teşekkürlerimi sunarım. TD – IHK, bu geçen 15 yılda yaşlanmamış tam aksine gençleşmiştir. Biz 2003 yılında Köln’de bir araya gelmiş olan bir avuç idealistiz. O zamanlar siyaset değil, iş yapıyoruz dedik ve halen de bu sözümüzün arkasındayız ve arkasında olmaya da devam edeceğiz. Gelecek için net hedeflerimiz var. Bugün yeni Yönetim Kurulu’nu seçtik. Çok güçlü bir ekip.

Güncel ekonomik durumu baz alarak konuşmasına devam eden Königs Türkiye’ye olan güveninden bahsederek Türkiye’de gerçekleştirdikleri projelere devam etme kararının altını çizdi: „Teknoloji Bakanı’nız ‚Türkiye’ye yatırım yapan kazanır‘ demişti. Bu konuda son derece haklı. Ben bunun canlı bir örneğiyim. Türkiye’de çok küçük başladık. Ancak sevgili dostlar, önemli olan yalnızca Türkiye’de üretim yaparak bu mükemmel ülkenin avantajlarından ve pazarından yararlanmak değil aynı zamanda toplumsal sorumluluk için de kayda değer hareketler yapılmalıdır. Oteller yaptık, rüzgar santralleri kurduk ve bir çimento fabrikası açtık. İşlerimize ve yatırım yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’de inovasyonun, teknolojinin, dizaynın ve tasarımın gittikçe iyileşmesine katkı sağlayacağız. İşleme derinliğini genişletmek, yeni ürünler ortaya koymak ve daha fazla patent geliştirmek için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bütün bu hedeflere, bu güzel ülke ve genç, hevesli jenerasyonla birlikte ulaşmamız gerekmektedir.”

Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye sırasıyla Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, DIHK Genel Sekreteri Dr. Martin Wansleben, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Komisyonu eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen ve Federal Ticaret ve Enerji Bakanlığı Eski Parlamenter Müsteşarı ve Türkiye Sorumlusu Oliver Wittke gelmiştir.

Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, ev sahibi olarak misafirleri selamlarken şunları ifade etti: “Alman şirketleri, modern Türkiye’nin sanayileşmesinde büyük rol oynamışlardır. 100 yıldan beri Türkiye’de faaliyet gösteren ve ülkemize yatırım yapan Alman şirketleri vardır. Almanya çok uzun yıllardır Türkiye’nin en önemli ticari partneri konumundadır. Özellikle sanayi 4.0, yapay zeka, yenilenebilir enerji, otomobil sanayisi ve raylı sistemler alanlarında iş birliği ve yatırımlar için potansiyel bulunmaktadır. Artık Türk  şirketleri de sermayelerini Almanya’ya getirmektedir. Vakti zamanında Almanya’ya misafir işçi olarak gelenlerin torunları yaklaşık yarım milyon insana iş imkanı sunabilecek duruma gelmiştir. Ancak ilişkilerimizde sorunlar da bulunmaktadır. Hala bir çok konuda fikir ayrılığına düşmekteyiz. Bu durum partnerler arasında da yaşanabilmektedir. Eski bir Türk atasözü der ki dost kara günde belli olur. Almanya’yla olan yakın bağlarımızın daha iyi bir gelecek için sağlam temeller oluşturduğuna inancım tamdır.“

DIHK Genel Sekreteri Dr. Martin Wansleben iki ülkenin arasındaki başarılı iş birliği hakkında: „Dostluk biraz da ruh haliyle alakalıdır. Bu açıdan bakıldığında yalnızca hayallerden ibaret olmayan iyi deneyimler ve geleceğe dair net bir bakış açısı ruh halini tanımlar.“ diye konuştu. DIHK adına bütün katılımcılara teşekkür ettikten sonra önümüzdeki 15 yılı sevinçle beklediğini belirtti.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TD-IHK’nın kurulduğu yıl olan 2003’ten bu yana ne kadar geliştiğinden bahsetti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’ye yapılacak olan yatırımların yalnızca Türkiye için değil, aynı zamanda yatırım yapan şirketler ve ülkeler için çift taraflı bir kazanç olduğundan bahsetti. Bu bağlamda özellikle Volkswagen AG’nin askıda kalan Türkiye yatırımıyla ilgili görüşlerini bildirdi. Üretim hatlarıyla Türkiye’de büyük başarılara imza atmış olan Toyota ve Ford örneklerini veren Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasında yıllardır süre gelen dostluğa değinerek tarih boyunca üstünden geldikleri engeller hakkında şu ifadelerde bulunudu: “Dostluğumuzun temelleri çok sağlamdır. Bu sağlam temeller, iş dünyası olarak bize, gelecekte ikili düzeyde, Ortadoğu, Orta Asya, Avrupa ve genel anlamda dünyada geniş birlikte çalışma alanları sunmaktadır”. Bunun haricinde karşılıklı yatırımlar bağlamında daha fazla potansiyel yaratmak istediğinin altını çizdi.

Avrupa Birliği Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, Türkiye'nin Avrupa'nın ayrılmaz bir parçası olduğu yönündeki inancını dile getirdi: "TD-IHK'nin kuruluşunun 15. yıldönümünü kutlamak için bugün burada bulunuyoruz: On beş yıl önce, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin ve Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin doruk noktasını görme firsatımız oldu. Bugün Alman-Türk ilişkilerini düşündüğümüzde iki şeyin farkında olmalıyız. Birincisi, Türkiye, hiç şüphesiz, değişmez ve değiştirilemez bir şekilde politik, ekonomik ve kültürel Avrupa'nın ayrılmaz bir parçasıdır; sadece Avrupa Birliği demek değil, bir bütün olarak Avrupa demek istiyorum. İkincisi: Türkiye hiç şüphesiz aynı şekilde Batı İttifakının vazgeçilmez ana direklerinden biridir.

Federal Ticaret ve Enerji Bakanlığı Eski Parlamenter Müsteşarı ve Türkiye Sorumlusu Oliver Wittke, Alman Enerji ve Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’in selamlarını ileterek şunları söyledi: “Ankara’da büyük bir iş heyeti ile harekete geçirdiklerimiz henüz tamamlanmadı. Müzakerelere ara verilmedi. Halen Türk Ticaret, Sanayi, Enerji ve Maliye Bakanlıkları ile sürekli iletişim halindeyiz. Önemli olan, daha fazla diyalog kanalının açık tutulmasıdır. Bu yüzden aslında siyasi görevimden kısa süre önce ayrılmış olsam bile, sizler huzurunda bir söz vermek istiyorum. Almanlar ve Türklerin birbirlerini daha iyi anlamalarını ve var olan şanslarını birlikte yaratabilmeleri için her zaman çalışacağım, çünkü Almanya ve Türkiye'nin yalnızca beraber bir geleceği olacak. Çok yaşa Türkiye Cumhuriyeti, çok yaşa Federal Almanya Cumhuriyeti ve çok yaşa Alman-Türk dostluğu."

'Canan Uzerli & Band'in sahne aldığı akşam resepsiyonuna Almanya ve Türkiye'den yaklaşık 200 üst düzey misafir katıldı.

14. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda seçilen yönetim kurulu:

TD-IHK Başkanı:

• • Rolf A. Königs (AUNDE Group)

TD-IHK Başlan Vekili:

• • Mehmet Eskiyapan (TOBB)

Yönetim Kurulu Üyeleri:

• • Julia Arnold (DIHK)
  • • Dr. Alexander Winkler (Deutsche Bank AG)
  • • Oktay Erciyaz (Trenkwalder Group AG)
  • • Joachim Hensch (Hugo Boss Textile Industries, Ltd.)
  • • Süreyya Inal (Inal Consulting)
  • • Bahattin Kaya (Kaya Touristik GmbH)
  • • Muhammet Yıldız (odelo GmbH)
  • • F. Orkan Falay (Turkish Airlines)

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri:

• • Dietrich Eickhoff (Dürkopp Adler AG)
  • • Aleksandar Medjedovic (Mundus Novus Group)
  • • Bora Öztelcan (Norm Fasteners GmbH)
  • • Mehmet Kocagöl (Kocagöl Group)
  • • Sami Murat Ertunç (YADEX International GmbH)

TD-IHK ekibi olarak Başkan Rolf A. Königs ve yeni Yönetim Kurulu Üyeleri'ni tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.